tiistaina, syyskuuta 26, 2006

Pohojalaasuuresta kirjoossa

Ehtoota!

Päätin käyrä oikeen julukisesti läpitte mun kirjahyllyn sisältöä ja kertua, mitä pohojalaasuuteen liittyvää mun hyllystä löytyy. Oon vasta aluus täs harrastukses, lista ei oo täs vaihees kummoonen, mutta tarkootus on kasvattaa kokoelmaa. Lisäksi toivoosin kaikkien lukijooren laittavan viestiä pohojalaasuutta käsittelevistä kirjoosta. Pohojalaaset tuntien täällä on julukaastu paljo priimatavaraa, mutta ku ollahan niin vaatimattomia, niin niistä ei piretä meteliä.

Sanakirjoosta mullon Kerttu Karhun kaksi Etelä-Pohojammaan murteen sanakirjaa, eheroon taharoon ja ei lisä pahoota. Jäläkimmäänen on itsenäänen jatko-osa tualle ensimmääselle, kuten nimestäkin voi jo päätellä. Pohojalaasia paukahruksia on sellaases kirjases ku Ylistaron kaskut ja huulet. Lisäksi mullon Sampo Kontusen tuatannosta Naurun pyörtehis. Tarkootus olis hankkia myäs ne muut Kontusen murrekirjat, Kontusen piirrokset eteläpohojalaasten paukahrusten höystäminä on lyämätön yhristelmä.

Täs yhteyres täytyy myäs mainita Tero Järvisen kertomuskokoelma Isäntä itte. Se sisältää pohojalaasta maailmanparannusta, lyhytproosaa lakeuksilta, niinku jostain esittelystä luin. Järviseltä on myös ilimestymässä teos Kylymää vettä ja puunuijaa.


Seinäjoen flikka


3 kommenttia:

Jalasjärven flikka kirjoitti...

Ehtoja!

Ajattelin kans kertua vähä kirijakokoelmasta, jonka justihin lainasin kotopuolesta. Jotkut niistä oon itte vanhemmille ostanu vuosien varrella. Sieltä löytyy Salme Henellin Jalasjärven murresanakirja Oottako träillä ? Kuten orottaa saattaa, siitä löytyy tosi palijo tuttuja sanoja, mutta myös palijo outoja, jotka on varmahan aikojen saatos unohtunu.

Myös Eheroon taharoon löytyy hyllystä, sekä Sampo Kontusen Leviää puhetta. Sitte moon ostanu niille Roope Ankka -leheren Etelä-Pohjanmaan murtehella eli Isoon taloon ankan . Se on kyllä hauskaa luettavaa, sitä kannatta lukia äänehen!

Laihian flikka kirjoitti...

Tervehrys!

Moon aiva ollu tyän touhuus enkä muka oo ollenkaa kereenny tänne plokihin sanomahan mitää.

Mun miälestä johonkin pitääs saara nuata pohojalaaskaskujakin juluki. Jokin oma paikka sais niillenkin olla... Ja tietysti eri pitäjistä kertovia kaskuja. Laihialaaset on tiätysti aiva oma lukunsa :)

Niinkun vaikka, jotta:
"Laihialla pukuakin sanotahan verhaksi ja puotakin perseeksi". (Teuvalaanen sananlasku).

Saa ne kaskut jotakin komiampiakin olla... Mutta tuas ny oli alakua ja liittyyhän tua vahvasti murresanastoohin.

Seinäjoen flikka kirjoitti...

Oot Laihian flikka oikias, eri pitäjien kaskuja olis kans hyvä kerätä taltehen.