maanantaina, syyskuuta 10, 2007

Autoolusta

Terve flikat!

Mun on ny aiva pakko purkaa ajatuksia autoolusta. Se nimittäin kuumentaa mun tunteeta aina silloon tällöön - no itse asias aika useenkin jos rehellisesti sanon.
Useen aioon mä funteeraan tuata autoolua yhyren mun ystävän kans, joka on aika paljon tyänsä pualesta autolla matkas. Sen juttuja kun kuunteloo, niin ei voi uskoa, jotta eres 80 prosentilla autoolijoosta on oikiasti ikää ainaki 18 vuotta ja autokoulu käytynä. Esimerkiksi kesän mittahan sille sattuu sellaanen, jotta 80:n alueella joku kinnas 75:ttä väyryskoppaasella mersulla. No, kaveri siihen, jotta ohihan tuasta täytyy päästä, jottei tuu ruuhkaa aiva suatta. Se rupes sitte ohittamahan, mutta mersumiäs painookin kaasua, ja lopulta sitä mentihin rinnakkaan melekeen 140:tä. Kaveri pääsi ohi ja hidasti sen verran, jotta nopeus oli sallituus rajoos. Sitten mersumiäs laittoo vilukun päälle ja rupes ohittamahan. Kun soli sitten ohi pääsny, se yllättäen rupes voimakkahasti jarruttamahan sillä lopputulemalla, jotta kaveri oli melekeen etulasis kiinni kun piti niin rajusti jarruttaa kun toinen tryykää aiva etehen ja sitte jarruttaa. Lopuuksi sitä mentihin sitten peräjulukkaa sitä alakuperäästä 75:ttä mersumiäs erellä. Kaveri ei uskaltanu enää ohitte mennä. Meinas, että parempi olla kumminkin hengis. Vähä vastaavia sitä on varmahan kokenu itte kukin jokka palijo autolla liikkuu.

Jutulle jatkoa kommentis, jottei tartte niin palijo yhyrellä kertaa lukia. Kommentis on vähän kevyempää jatkoa, vaikka priukaaminen jatkuukin... Tähän laittaasin hymiön, mutta se ei jotenkaa sovi luannolle justihin ny, kun moon niin kiihtynehes miälentilas.

5 kommenttia:

Laihian flikka kirjoitti...

Jatkoa...

Moon tullu siihen tuloksehen, että autoolua ja yleestä mukavuutta liikentees häirittöö eniten ihimiset, joilla on asennevamma. Tällääset vois jakaa sitten omihin alaryhymihinsä vaikka seuraavasti:

Asennevammaaset
1) Hengenvaaralliset
2) Kiilaajat
3) Säännöös piittaamattomat
4) Minä itte -autoolijat

Listaa vois varmahan jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Hengenvaarallisia ny ilimanmuuta on vastaavanlaaset kun tua kaveria kiusannu mersumiäs. Muita hengenvaarallisia on selekiää ylinopeutta ajavat ja liian lähellä toista ajavat. Kolomostiä ei oo formularata eikä tartte maanantaiaamuusin leikkiä Räikköstä vaikkolis kuinka kattonu sunnuntaina formuuloota taikka tuntis ittensä Teuvoksi (maanteiren kuningas).
Kiilaajat on sitten niitä, jotka ohitukses pökkää aiva viärestä ohitte niin jotta melekeen keula on mysys kun pitää niin likiitte ohittaa. Tai sitte noon niitä, jokka moottoritiälle tuloo liittymistä kiilaten vaan sekahan eikä yhtää katto taikka ny eres ajattele, jotta onko siälä muitaki menos. Sitten muitten pitää yrittää johonkin rakohon niitä väistää.
Säännöös pittaamattomis on muun muas sitte niitä, jokka ei vilikuta, kun ne lähtöö ohittamahan. Ne onkin aiheuttanu monenlaasia vaaratilantehia, kun yhtäkkiä vaan tryykätähän ohitte. Kaikki ei ehkä tiärä, että esimerkiksi justihin moottoritiällä se vilikku ei kulu yhtää enempää kun muuallakaa. Jopa mä laihialaasena tiärän sen.
Minä itte -kategoriahan kuuluu ne, jokka ei tee toiselle tiätä kaistanvaihros. Vaikka laittaas vilikun päälle ja osottaa, jotta mä tärkiää ny vaihtaasin kaistaa, niin ei millää... Moon huamannu, jotta viiskin autoa riittää moottoritiällä tekemähän selevän ruuhkan. Kaikki haluaas mennä ekana ja tiätä ei haluttaasi teherä kellekkää.

Sitten on viälä yks ryhymä, jokka ei varsinaasesti oo asennevammaasia, mutta muutoon ärsyttävä ryhymä. Noon kurnuttajat. Noon sellaasia, jokka aiheuttaa ruuhkia, kun ajavat alinopeutta, eiväkkä esimerkiksi tee ruuhka-aikahan yhtää tiätä, vaan kurnuttavat aiva keskiviivan tuntumas ja ajattelvat miälesnänsä, jotta mullon aiva yhtä lailla oikeus ajaa vaikka 60:ä täs jos mä haluan. Soon aiva tosi, mutta kyllä vois vaikka välillä ajaa sivuhun, jos takana tuloo yli 10 auton letka. Jos kerran ei oo kiirus, voi hetkeksi teherä toisille tiätä. Mä en ny halua kuulostaa ennakkoluulooselta, mutta jos näköö Nissan Micran liikentees, on meleko varmasti törmänny kurnuttajahan. Moon tullu sen mun kaverin kans siihen tuloksehen, jotta soon auto, jota ei olis kannattanu teherä ollenkaa. Ittekin mä kyllä ajan meleko piänellä autolla ja ainoastaan uneksin farmarivolvosta, mutta kyllä nya micralaaset on aiva oma rotunsa. Noon joko mummoja taikka faareja, joilta olis pitänyt ottaa kortti taltehen jo aikaa sitten taikka sen kaltaasia ihimisiä, jokka saattaa liikentees teherä aivan mitä sattuu. Niistei yhtää tiärä. Paree kiärtää kaukaa, jos vaan suinkin maharollista.
Eihän se tiätysti oo Micran ittensä vika, mutta jokin kumma siinä vetää tiätynlaasia ihimisiä pualehensa...

Pahoottelen pitkää viästiä. Oli niin palijo asiaa.

Laihian flikka

Seinäjoen flikka kirjoitti...

Olit, Laihian flikka, teheny hyviä havaantoja liikenteestä. Kyllolis teillä hilijaasta, jos siältä poistettaasiin kaikki asennevammaaset ja kurnuttajat. Saataas Laihian flikan kans kaharestaan päästellä moottoritiätäkin ;-) No joo, leikki sikseen, tämon vakava asia. Olin aivan järkyttyny siitä, miten sille sun kaverilles oli käyny. Muistan yhyren tapauksen mun lapsuuresta, ku issee lähti ohittamaha yhtä autua, jonka kuski sitte kans pisti kaasun pohjahan. Siinoli piäni flikka aivan ihimees, notta mikä nuata aikuusia oikeen viiraa. No näin aikuusena sitte itte maailmaa ratin takaa kattoneena oon kyllä huamannu, notta meiton moneksi.

Jalasjärven flikka kirjoitti...

Älä kuule Laihian flikka yhtää pyytele anteeksi pitkiä sepustuksias, son aiva oikeen jotta välillä vähä päästelöö enimpiä höyryjä pois.

Oot kyllä niin oikias nuoren ryhymies ja kommentties kans, oon huomannu monesti justihin samaa, vaikken itte autoolekkaa. Oli hurija tapaus kyllä se mikä kaverilles sattuu. Mullon ollu lapsuures vähä vastaava kokemus, mutta mä olin sen kaaharin kyytis. Satuun eksymähän naapurin faarin kyyttihin ja senhän luonnolle ei sitte käyny jotta joku olis menny ohitte. Siinä mä sitte puristin penkkiä rystyset valakoosina ku faari vai painaa kaasua ku toinen autoo tuloo rinnalle. En kyllä toiste menny sen faarin kyyttihin.

Mullon kans vastaavia kokemuksia autoolijoosta näin jalankulukijan (ja nykyään pyöräättelijänki) näkökulumasta. Vaasahan ny on tunnettu siitä ettei täälä anneta jalankulukijalle suojatiellä tietä, vaikka tämä olis jo puolesvälis menos yli. Ne painaa vain kaasua ja kurvaa ohi kännykkä korvalla eikä huomaakaan meikäläästä. Onneksi joukos on poikkeustapauksiaki. Silloon sitä on kyllä niin ihimees nottei tierä kummallako jalaalla lähtis tietä ylittämähän vai meniskö tasapökkää. Yleensä sitä yrittää eres väläyttää hymyä sinnepäin tai kättänsä heiluttaa jotta ne tekis sen toistekki.

Toinen ryhymä on sitte ne jokka säästelee autuansa, nuukaalevat mm. vilikun käytös. Ei kyllä mieltä ylennä ku orottelet vesisatees johonaki risteykses jotta auto menis ohi, ja sitte se pirulaanen kääntyyki toisehen suuntahan eikä tietenkää käytä vilikkua. Silloon tekis mieli lähtiä perähän ja sanua muutama valittu sana.

No, tämä tällä kertaa. Mukava että täälä on jotaki aktiviteettia vaihteeksi!

Laihian flikka kirjoitti...

Mä lisään ny tähän asiahan vielä sen, jotta sitte on niitä liikavarovaasia. Tänäänki aamulla tuli pikkuusen vettä, ja kun kaks piskua tipahtaa tuuliklasihin, niin het jokku hirastaa satasen alueella siihen 80:iin. Ja äkkiä on jono muarostunu.
Kyllähän sen silloon ymmärtää, jotta hirastetahan jos on kunnon myräkkä. Mutta ei kaharen piskon takia tartte kahtakymppiä nopeuresta purottaa.
Mutta jotta mä ny en aiva kuulostaasi siltä, jotta moon itte aina oikias (vaikka mä ny tiästysti aika useen oonkin... ) niin kyllä sitä omat virheensä ja heikot kohtansa on itte kullakin. Kaikki ei kattele asiaa samalla lailla ja hyvähän se niin on. Mutta ny mä lopetan ennen ku kunnolla alakaankaan,jottei mee jutut aiva pehemooseksi.

Seinäjoen flikka kirjoitti...

Pakko jatkaa viälä vähäsen autooluteemasta, ku tän päivän Hesaris oli teemahan liittyvä miälipirekirijootus. Kirijoottaja tunnusti ajaneensa yhyren ainuan kerran liikennesääntöjen mukaan, muttei toista kertaa sitä tee. Oli ollu rankka kokemus, kuski oli siinä nopeusrajootusten mukaan ajaessansa joutunu kokemahan kaikenlaasta. Yksi kuski oli esimerkiksi oikeen vasiten menny Tuusulantiällä viereeselle kaistalle vilkuttamahan valoja ja ajanu sitte takaasin omalle kaistallensa. Itekki oon huamannu, notta jos meinaa pysyä liikenteen imus mukana, on paree ajaa muiren vauhris eli lievää ylinopeutta. Aina siitäkään ei tosin oo apua, sillä jokku kuskit ei vaan kestä ajaa piänen auton (enkä ny puhu Nissan Micrasta) peräs, vaan ohitte on päästävä hinnalla millä hyvänsä. Sitte ku ajan samoja nopeuksia omaa autoani isommilla autoolla, ei kukaa ohita...