perjantaina, lokakuuta 26, 2007

Nyt son tutkittu: Moomma tyytyvääsiä ja onnellisia

Tämän päivän Pohojalaases esiteltihin tutkimusta, jonka mukahan pohojalaaset on iloosempia ku muut suamalaaset. Kirijootuksessa toretahan, notta vaikka elintavat ei oo terveellisimmästä päästä, pohojalaaset tuntevat ittensä terveiksi eikä niitä masenna niin paljo ku muita suamalaasia. Rosentti Antti Uutela vetää sen johtopäätöksen, notta pohojalaaset on tyytyvääsiä ja onnellisia ihmisiä, rosentti tuumaa, notta "Pohjalaisilla on myönteinen elämänasenne". Minoon tuasta tyytyvääsyyrestä samaa mieltä, sanoosin, notta ollahan sellaasia perustyytyvääsiä. Se syntyy siitä, ku teherähän kovasti töitä eikä sen takia eres eheritä olla masentunehia. Kirijootuksen otsikkohon oli veretty iloosuus, mutta minen oo ihan samaa mieltä siitä, notta tyytyväisyys olisi sama asia ku iloosuus. Jos mun pitääs sanoa, kekkä on iloosia, niin sanoosin, notta karjalaaset - ja muutenki itäsuamalaaset. Mitä mieltä ootta?

4 kommenttia:

Jalasjärven flikka kirjoitti...

Mää ajattelin kans tänä aamuna Pohojalaasta lukiesnani, jotta tästä pitää kyllä praatata plokis. Juteltihinki siitä tänään Laihian flikan kans. Se on kyllä totta, meirän pohojalaasten luontehenlaatu on jotenki sellaanen ettei me kovin heleposti masennuta, vaan poomatahan vain etehenpäin. Oon kyllä samaa mieltä Seinäjoen flikan kans, notta iloosuus ja tyytyvääsyys on vähä eri asia, eikä meitä niinkää iloosiksi voi kuvaalla.

Tulihan sinä jutus tosiaan seki ilimi, jotta ollahan sen verran ittepäisiä ja vanhoillisia, ettei syömistottumuksiamma niin heleposti muuteta: jos on aina voita käytetty ja täysmaitua juotu, niin niistä ei kyllä hevillä luovuta. Vaikka tapahtuu niitä ihimeetäki: vaihtoo munki isäni rasvattomahan maitohon, vaikka ikänsä on sitä haukkunu kurriksi ja putkienhuuhteluveteksi. Kai sitä joskus pohojalaanenki mies voi muuttaa mieltänsä, ainaki kerran viireskymmenes vuores.

heikki koo kirjoitti...

Kala on terveellistä! Olen pärjännyt sillä aika pitkälle.

Laihian flikka kirjoitti...

No tähän mun on aiva pakko sanua, jotta mun miälestä voita käyttämällä harvemmin sairahaksi tuloo. Tiärän usiammankin raavahan miähen, jokka on aina käyttäny näkkileivällä voita yhtä vahavalti kun on leipääkin. Eikä kolesteroolista oo tietoakaan. Kyllä ne sellaaset on aika pitkälti myäs perinnöllisyyrestä kiinni. Mutta onhan se selevä, että jos jatkuvasti paasaa suuhunsa oikeen rasvaasta ruakaa ja sitten vielä sipsit ja muut niin tottahan se haitallista on.

Mutta mun miälestä kun syä maharollisimman puhurasta luonnollista ruakaa kohtuurella, niin sillä pääsöö pitkälle terveyrellisiskin asioos. Tästä moon vahvavasti tätä mieltä.

Laihian flikka kirjoitti...

Niin tuasta alakuperääsestä aiheesta vielä sellaanen, että moon aiva teirän flikkojen kans samoolla linijoolla. Kyllä tyytyväivyys ja iloosuus on eri asia. Toki on kyllä niin, jotta tyytyvääsyyrestä seuraa useen iloosuuttakin.
Mä uskon, että pohojalaanen on sellaanen, jotta se ei niin heleposti priukaa ja on sitkiä. Arvelisin myäs, että monilla pohojalaasilla on perhe ja suku aika tiivihisti myäs tukemas. Juuret on vahavat niin sukuhun kuin asuunpaikkahankin.